Blogg

Zoom in, Zoom out...

Sommaren 2018 satt jag och brainstormade material till min blogg, och idag när jag rensade bland gamla uppslag som jag aldrig använde mig av, hittade jag ett utkast till ett inlägg om digitala möten. Mycket har förstås hänt sedan dess. Bilden här ovan är från när jag och mina kollegor satt och jobbade vid hotellpoolen på Isla Grande i slutet av januari i år. Kommer ni ihåg när vi brukade resa utomlands? Those were the days…

Det har antagligen inte gått någon av oss förbi, att digitala möten is the thing nu. När jag började hålla digital utbildning med mitt personliga team för 4-5 år sedan, var den största utmaningen att få folk att ladda ner den nödvändiga programvaran/appen. Många var, och är fortfarande, obekväma med tekniken eller med att höra sin egen röst och se sig själv i bild. Det har jag stor förståelse för, eftersom det är något jag själv ännu kämpar med, efter alla dessa år. För det mesta går det bra, men om jag är lite skör, händer det att jag skjuter upp en planerad videoinspelning eller Facebook live. Det är naturligtvis inte optimalt, och jag försöker genomföra det jag planerat, men jag vill vara ärlig och säga som det är. Ibland känns det FÖR jobbigt och utlämnande. Lösningen för min del är oftast att tänka bort mig själv ur bilden: Vem gör jag detta för? Om jag känner att det jag gör har en stor betydelse för någon annan, så har jag lättare att övervinna mig själv än om jag gör det främst för min egen skull.

Den stora skillnaden nu är att väl annars att så många har tvingats vänja sig vid distansjobb och digitala mötesplattformar i och med pandemin. Tröskeln att ladda ner ett program eller en app och sätta sig vid datorn, paddan eller telefonen har de flesta som jobbar med administrativa yrken eller på kontor tvingats komma över. Nu tycker jag snarare att utmaningen är den motsatta: efter en arbetsdag framför datorn med krävande jobbmöten är mina kunder inte alltid så sugna på att boka in ÄNNU ett möte -med mig! Men det finns vägar runt det också. Om det jag erbjuder är tillräckligt värdefullt och intressant, så öppnas dörren naturligtvis för mig.

En sak är i alla fall säker: It’s here to stay. The new normal. Adapt or die. Att mötas digitalt är ingen nödlösning under pandemin, utan det kommer vi att fortsätta med. Uppenbart är att det sparar både tid och pengar. Många hävdar att det sparar miljön oxå, men där är jag osäker. Eftersom jag inte är tillräckligt insatt låter jag bli att påstå något på den punkten. Förvisso reser vi mindre, men internet är såvitt jag förstått en rejäl miljöbov.

Under den här våren, när social distansering varit det allt överskuggande temat, har jag jobbat så gott som enbart via digitala möten för att utbilda mitt team, och även i kontakten med kunder. Det är fortfarande, efter tre månader, en krävande utmaning. Och den största utmaningen för mig är att bygga relationer med nya människor i ett digitalt rum. Det är inte det lättaste, men jag tror att det enda sättet att bli riktigt bra på det, är genom att hålla många möten -öva, öva, öva!

Om inte annat så har jag verkligen blivit medveten om hur viktigt det är med den spontana mänskliga kontakten; att se varandra i ögonen, ta hand eller kanske kramas. Connecta, känna vibbarna i mötet. Vissa saker kan man bara inte göra online… Och då blir den verbala kommunikationen viktigare än någonsin, inte bara VAD jag säger, utan HUR. Och att jag vågar vara personlig, utan att bli för privat (det handlar inte om mig, utan om henne jag möter). Det jag gör, vill jag göra väl. Vissa dagar lyckas det över förväntan, och andra dagar känner jag mig alldeles slut, och får påminna mig själv om att det som är galet svårt nu, kommer att vara vardag om ett år. I win or I learn.

PS. Du som hoppas på konkreta tips kring det tekniska -googla! Den delen är inte min styrka. Jag började med Go to Meeting för några år sedan, men har som många andra börjat använda Zoom (mest en kostnadsfråga). Google har visst sin egen version, men den har jag inte testat. Har du endast små möten med några få personer går det säkert lika bra med Messenger video eller Whats App videosamtal. Allt man behöver veta om hur saker funkar rent praktiskt brukar man kunna hitta via google och youtube. Många av mina kollegor tror att jag är en tekniknörd eftersom jag var tidigt ute med bland annat GotoMeeting, men sanningen är den att jag lär mig nya saker bara för att jag måste ;).