Blogg

Ta kontroll över dina kanaler

Härom dagen fick jag mejl från en av mina amerikanska Facebook-vänner. Vi har aldrig mejlat varandra innan, men det var ju jättebra att jag gett henne min mejladress. Hon är en otroligt duktig entreprenör som byggt hela sin business inom direkthandel via sociala medier. Hon hade maxat sitt antal vänner på Facebook (5000 vänner är det högsta antal vänner du kan ha på din personliga profil). Dessutom följs hon av lika många till.

Utöver detta hade hon skapat en peppgrupp för entreprenörer med flera tusen medlemmar. När hon vaknade en morgon och gick in på Messenger, möttes hon av meddelandet att hennes konto stängts ner på grund av att hon brutit mot communityts regler. Vilka regler det var hon brutit mot fick hon inte veta, och hon hade inte heller fått någon förvarning. Helt galet! Självklart hade hon möjlighet att överklaga Facebooks beslut, men de förvarnade henne om att på grund av covid-19 är väntetiderna längre än vanligt.

Hon lyckades inte på något sätt komma åt sitt konto, utan det slutade med att hon med hjälp av en privat webbläsare, en annan mejladress och ett nytt telefonnummer, samt en annan stavning av sitt namn, till sist blev tvungen att skapa en ny profil. vilket alltså lyckades först efter att hon vidtagit alla nyss nämnda åtgärder. Men här grejen: på grund av att hon inte hade utsett någon extra administratör för sin Facebook-grupp, lyckades hon inte på något sätt komma åt den igen. Alla live-sändningar, alla inlägg och framför allt alla kontakter hon hade där är åtminstone i nuläget förlorade, och hon får börja om från början.

Förhoppningsvis är problemet tillfälligt, men nu har det gått en vecka och det är mig veterligen ännu inte löst. Det enda hon lyckats få reda på är att Facebook vidtog åtgärderna efter en anmälan mot hennes konto. Vilket är fruktansvärt tråkigt för denna kvinna har aldrig mig veterligen spamma någon eller gjort någonting felaktigt, utan hon stöttar peppar och sprider positiv energi vart man än ser. Så uppenbarligen har hon en anonym hatare nånstans ute i cyberspace. Vilken fruktansvärd känsla! Jag vet ju att det ofta drabbar kändisar, och det är ju lika illa vem som än blir utsatt, men när man inte är vare sig känd eller en offentlig person blir man ju så tagen på sängen. Inget man kunde förutse…

Vad kan vi lära här?

För det första: var medveten om att allt du lägger ut på Facebook och Messenger ägs av, gissa vem? Jo Facebook. Om du lägger ut utbildningsmaterial, bilder, filer och annat viktigt som har med din business att göra, försäkra dig om att du har dem sparade någon annanstans också.

Och när du gör en livesändning med utbildning eller annat som du vill använda igen: ladda ner filen efter att du avslutat sändningen.

För det andra: se till att alltid, alltid utse en extra administratör för dina grupper och sidor på Facebook. Om du skulle råka ut för det som min vän varit med om, så har du möjlighet att skapa en ny profil och låta din medadministratör bjuda in dig i gruppen igen. I annat fall kommer du kanske aldrig åt din egen grupp igen.

För det tredje: bygg upp en e-post lista om du använder sociala kanaler för att hitta nya kontakter och bygga din verksamhet. E-postlistan är din egendom, till skillnad från de kontakter du har endast via till exempel Messenger.

Till sist: jag älskar att nätverka och promota mitt varumärke i sociala kanaler, men jag är så otroligt tacksam för att jag investerade tid och pengar i att skapa en hemsida. Där är jag sökbar och kan alltid hittas även om både Facebook och Instagram skulle kasta ut mig. (Vilket högst antagligen inte lär hända på ett tag eftersom jag inte har någon jättestor följarskara, but Better Safe than Sorry.

Har du några bra tips du vill dela med dig av? Hör jättegärna av dig i så fall!