Blogg

Nu blev jag politisk :)

min facebookstatus i kväll:

Innan vi flyttade till Sverige satt jag en period i fullmäktige i min hemkommun i Österbotten, och kände mig väldigt mätt på politik efter det. Men i morgon går Sverige till val, och det är inte vilket val som helst, utan ett historiskt val. Jag tänker inte tala om för dig vem du ska rösta på, det tror jag nämligen att du är fullt kapabel att bestämma själv. Det jag däremot vill be dig om, är att rösta med BÅDE hjärta OCH hjärna.
Det finns inget perfekt parti att rösta på, helt enkelt för att det inte finns några perfekta människor. Både vänster- och högerpolitiker är kapabla att fatta goda och mindre goda beslut i sakfrågor. Vi behöver se längre än så. Låt värdegrunden och synen på människan avgöra, och inte minst synen på individens förhållande till staten.
Att jag som småföretagare inte har mina egna sympatier särskilt långt ut på vänsterkanten är säkert rätt uppenbart, men det går som sagt mycket djupare än till arbetsgivaravgifter och skattepolitik. Socialismens grundtanke är hur nobel som helst: 100% jämlikhet och rättvisa i ett klasslöst samhälle. Det finns bara en hake, Alla människor är inte likadana. Lika mycket värda, ja, men inte likadana, nej. En röst på vänsterkanten är djupast sett en röst på partier som sätter kollektivet före individen och anser att kollektivet skall bestämma hur individen ska leva. Det tror jag inte på.
Jag tror att samhället byggs upp av individer och familjer, med rätt och frihet att bestämma över sina egna liv. Fria människor blir generösa och initiativrika och skapar välstånd och möjligheter för ett helt samhälle. Ofria människor blir snåla, misstänksamma och missunnsamma. Varför tror du jantelagen frodas så i Sverige? Detta är anledningen till att jag inte gillar vänstern.
Låt oss då ta en titt på högerkanten: Tänk dig noga för imorgon innan du ger din röst till ett parti vars medlemmar en efter annan tvingas göra avbön i media på grund av pinsamma, rasistiska uttalanden. Av frukten känner man trädet. If it walks like duck and talks like duck -I would say it’s a duck…
Vad är en människa om hon glömmer barmhärtighet och omsorg om nästan? Låt dig inte luras av smart retorik och skrämselpropaganda. Jag tror på Sverige och jag tror på alla dess invånare: vita, svarta, gula, röda eller blå spelar ingen roll. Jag är inte rädd för vare sig muslimer, judar, kristna eller ateister. Jag är övertygad om att vi alla ryms här och kan lära oss att leva tillsammans. Ja, det finns problem, absolut. Och vi kan lösa dem -tillsammans. Låt de goda krafterna segra i morgon!