Blogg

Hitta rätt hudvård för din hy

Intresset för hudvård är större än någonsin, och det väller ut nya spännande produkter på marknaden. Men hur ska man veta vilka produkter som passar en, och i vilken ände ska man börja? I det här blogginlägget berättar jag om min grundläggande hudvårdsrutin, och jag kommer att följa upp det med fler inlägg framöver, där jag fokuserar på olika typer av produkter.

Vad behöver vi egentligen?

Den bästa hudvården är den som faktiskt blir använd regelbundet. Ett traditionellt hudvårdsprogram består av rengöring, ansiktsvatten, mask/exfoliering, och fuktkräm. Beroende på vilken serie du använder kan det även finnas hudvårdande foundation med eller utan spf.Idag finns det hur mycket tilläggsprodukter som helst i form av exempelvis serum, boosters och oljor, och man kan fråga sig om vi faktiskt behöver allt detta. Svaret är antagligen både ja och nej: Vilken hudtyp du har och vilket resultat du är ute efter avgör vad som är rätt för just dig. Men framför allt vill jag slå ett slag för just regelbundenheten och rutinen: att dagligen rengöra och återfukta huden, att skydda den i solen och att aldrig sova med makeup, räcker väldigt långt. Det sägs idag att endast 20% av det vi ser som synliga ålderstecken på huden är genetiskt, dvs oundvikligt. Resten beror på yttre faktorer: solen, HEV-ljus, kost och livsstilsfaktorer.

Min grundläggande hudvårdsrutin

Här nedanför går jag igenom de olika elementen i en grundläggande daglig hudvårdsrutin:

Rengöring

Rengöring både morgon och kväll. Ibland får jag frågan varför man ska rengöra huden på morgonen om det är det sista man gjorde på kvällen.
Det snabba svaret är väl att vi självklart borstar tänderna både morgon och kväll -de flesta av oss skulle aldrig drömma om att gå hemifrån med oborstade tänder på morgonen. Vad ofräscht det vore! Samma gäller för huden: medan vi sover jobbar huden. Cellförnyelsen sker i högre grad när vi sover än när vi är vakna, vilket också innebär att vi har fler döda hudceller på hudytan på morgonen än på kvällen.

Använder du makeup så är du säkert medveten om vilken skillnad det gör om huden är rengjord och ordentligt återfuktad innan du lägger på din makeupbas.

Själv använder jag ofta micellärvatten i stället för vanlig rengöring på morgonen, och därefter ett återfuktande ansiktsvatten.

Ansiktsvatten, ja. Det är en av favoriterna i min dagliga hudvårdsrutin.

Min rengöring är 4-in-1 Cleanser för torr till normal hy från Mary Kay. Den har en patenterad formula som faktiskt ger effekten av ett ansiktsvatten (balanserar hudens pH-värde efter rengöring), så jag behöver egentligen inget separat ansiktsvatten, men jag ÄLSKAR det, så jag använder det ändå. Beroende på vilken hudtyp man har, så kan man använda olika sorters ansiktsvatten: rengörande, återfuktande, vitaminberikat, pH-balanserande osv.

Exfoliering

Exfoliering innebär att du avlägsnar de döda hudcellerna från hudens yta, och det kan du göra antingen mekaniskt (tänk en peeling med korn i) eller kemiskt. Min rengöring gör som sagt flera saker, och är därför perfekt för den som vill göra det enkelt för sig. Den är absolut ingen peeling, utan anpassad för daglig användning, men den lyfter av de döda hudceller som är redo att släppa just den dagen. Därför är jag lite lat när det gäller att använda andra masker eller peelingar, men om jag vill göra något extra, så väljer jag oftast den milda men effektiva kemiska peelingen från Timewise Repair-serien.

Dagkräm och Nattkräm

Från samma serie kommer min dagkräm och min nattkräm:
Dagkrämen innehåller spf 30 och nattkrämen innehåller bland annat inkapslad retinol, och jag är totalt beroende av båda två.

Ögonkräm

Jag använder oftast också en separat ögonkräm från antingen Timewise 3D serien eller Timewise Repair. Den sistnämnda är mer anpassad för min ålder, men jag gillar den andra för att den är så otroligt lätt i konsistensen.

Anledningen till att vi rekommenderas använda en separat ögonkräm, är att huden kring ögat är så mycket tunnare än huden i resten av ansiktet, att en vanlig dagkräm kan vara svår för huden att ta till sig. I värsta fall kan en för ”tung” kräm kring ögonen öka svullnad eller påsighet, och i vissa fall även orsaka milier, de små vita knottrorna som är lite jobbiga att bli av med.

Var ska man börja?

Själv är jag verkligen en hudvårdsnörd, och jag förstår att för den som inte är lika intresserad, eller helt enkelt lika van vid alla olika burkar och tuber, så kan även min grundläggande rutin verka väldigt avancerad, men i ärlighetens namn tar det ju inte mer än max ett par minuter att göra, dvs lika lång tid som vi uppmanas borsta tänderna. Och den bästa hudvården är som sagt den som blir använd regelbundet.

Börja enkelt, kanske bara med en rengöring och en återfuktande kräm, och använd dem varje dag. Det är en toppenbra start på ditt nya hudvårdsliv!